Zuiderzeeroute : Volendam – Hoorn

Afstand ZZR traject  21 km (Totaal gereden Zuiderzeeroute: 77 km)Route Volendam - Hoorn
Afstand achterland  34 km (Totaal achterland: 82 km)
Aantal km vandaag  55 km (Totaal in het ZZR en achterland project: 137 km)
Gemiddelde snelheid vandaag  13,59 km/u
Max snelheid vandaag  27,72 km/u
Netto fiets uren vandaag 4 uur en 3 miniuten (Totaal in het ZZR en achterland project: 10 uur en 21 minuten)
Weer:  Warm en zonnig, matige tot krachtige wind, temperatuur 25 graden

Van Kwadijk over de dijk tegen de wind in naar Edam. We moeten eerst door een fietsers tunnel heen, dat gaat net. Even voor de brug wachten (die we uiteindelijk niet over bleken te moeten).

Slalom fietstunnel gaat net
Edam is een vestingstadje dat tegen Volendam aanligt, ook bekend van de kaas natuurlijk. Het heeft ook grachten en een verhoogd plein, lang niet zo druk als Volendam.
Hier veel leuke reacties van omstanders op onze fietsen gekregen vandaag.

De route gaat naar het noorden en is erg saai. Je rijdt wel langs de IJsselmeerdijk maar onderlangs en ziet niets behalve vreselijke campings in het eerste deel.
Dit deel ten zuiden van het IJsselmeer heet Markermeer, aanvankelijk bedoeld om ingepolderd te worden, maar dat plan is van de baan. Ooit komen hier misschien wel de Marker Wadden.
Tot Warder (vroeger alleen bereikbaar via vaarsloten) is er weinig aan. .

Etersheim (ter hoogte van de Brekermolen) is volgens de fietsmap van de ANWB het op een na laagste punt van Nederland: bij de watersnood van 1916 had de dijk het zwaar te verduren, en daarom is 2,5 klei uit het poldertje erachter afgegraven ter versteviging van de dijk. Je ziet inderdaad diverse lagen diep de schapen lopen en in de verte de fietsers fietsen.
Het maaiveld is 6,20 m beneden NAP, alleen een stukje Zuidplaspolder (Z Holland) ligt nog lager. Ze adverteren met een grote bord Welkom in de wereld van Dik Trom: er is daar ook een (museum) Schooltje van Dik Trom, we zijn er niet in geweest.

Brekermolen bij Etersheim

In Schardam staat een banpaal van de Gemeente Hoorn: lastige klanten mochten niet dichter bij Hoorn komen dan deze paal. De eenhoorn zou rood moeten zijn, maar is wat beschimmeld. En kijkt voor een eenhoorn best ondeugend, meer als een satyr … .
(Het was druk op de weg, dus wat lastig om een goede foto ter maken, maar als je er een ziet, zie je t wel)

2013-08-04 13.24.39

We gaan Scharwoude door naar Hoorn: het deel van het Markermeer hier heet Hoornsche hop. Geen idee waar dat Hop op slaat. Je kunt je nauwelijks voorstellen dat hier zeeveldslagen hebben plaatsgevonden.
In de verte doemt een afschuwelijk groen spook op: de schouwburg van Hoorn, door de bewoners ook wel de kerncentrale genoemd.
Hoorn is natuurlijk wijd en zuid bekend: in de tijden van de VOC (16e en 17e eeuw) kende ze haar grootste bloei, maar werd uiteindelijk weggeconcurreerd door Amsterdam. Kaap Hoorn (Zd Afrika) is genoemd naar deze plaats. Volgende week is er kermis: we zagen dat ze al spullen aan het verzamelen zijn daarvoor.

Tot zover de ZZR route van vandaag: nogal saai. Beuh …

De terugweg is heel wat leuker!

Van Hoorn over Bobeldijk en Spierdijk langs De Goorn. De Goorn is een dorp (goor = modderig, dat was t hier blijkbaar, maar daar is niets meer van te merken)) en naar Avenhorn. Met (deels) beschaduwde wegen met een afwisselende bebouwing: veel stolpboerderij in soorten en maten. Leuke hoekjes.

Kathoek bijv is officieel een buurtschap: een buurtschap is bijna een gehucht, maar het is niet hetzelfde: allebei staan ze op landkaarten aangegeven, maar gehuchten staan wel officieel in de staatkundige annalen ingeschreven en buurtschappen niet.

Een heerlijk sorbet op het terras-aan-het-water van Les Deux Ponts genuttigd en via leuke weggetjes langs de Beemsterringvaart -wat een hoogteverschil van de dijkjes met de polder daaronder- en Hobrede naar ons startpunt in  Kwadijk net onder de rook van Purmerend.
Kwadijk heeft een merkwaardige toren die boven breder is dan onder: zal wel een watertoren zijn, maar er staat niets op, en ja hoor: dit zegt Wikipedia:Watertoren Kwadijk

De watertoren in Kwadijk ontworpen door architect B.F. van Niefelt en gebouwd in opdracht van het Provinciaal Waterleidingbedrijf van Noord-Holland in 1925.

Het gebouw ligt aan de zuidzijde van de Kwadijk vanwaar dit via een rechte oprijlaan wordt bereikt. Bij het ontwerp is getracht een zo groot mogelijke optische eenheid tussen torenschacht en reservoirgedeelte te bewerkstelligen. De architectuur vertoont verwantschap met de Art Deco. De watertoren heeft een hoogte van 45,5 meter en twee waterreservoirs met een inhoud van elk 500 m³.

Na jarenlange dienst is de watertoren enkele jaren geleden gesloten. De toren is aan particulieren verkocht die er in zijn gaan wonen. De watertoren heeft de status rijksmonument

Aardig dorp dat Kwadijk.

55 km is voor ons een nieuw record, waar we heel trots op zijn, en die mooie achterland route heeft het helemaal goed gemaakt dat aan de ZZR totaal niets was vandaag …

De weggetjes die we reden waren overal breed en goed berijdbaar. Op klinkerweggetjes in de binnenstad na natuurlijk.

One thought on “Zuiderzeeroute : Volendam – Hoorn

  1. Dik Trom, die had niet op jullie fiets kunnen zitten, want daar kun je niet achterstevoren op zitten 🙂
    Een dijk is inderdaad geen fraai uitzicht, van onderaf. En zo’n lange route zonder uitzicht niet geweldig. En dat je in de voorgaande etappe zo hard ging en zomaar dat bibliotheekje voorbij reed… FOEI! Maar voor jou was dat een busman’s holiday. En als je zo gezwind gaat, stap je niet af. Ik zag jullie voorbij zoeven (in gedachten). En als je stapvoets gaat, val je niet om. Da’s ook handig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s