Klikpedalen of niet? Vervolg

We hebben alweer een paar honderd kilometer gereden sinds mijn vorige post over de klikpedalen: mijn odometer staat bijna op 1000 kilometer, en dat in 5 weken!
Dus onze ervaring neemt toe.

Toen ik mijn trike kocht waarschuwde Gerrit Tempelman me er ook voor om niet in te hoge versnellingen  te rijden, en ik ben ook niet doof voor de commentaren op die vorige post: dat het niet goed voor je knieën is om op kracht te rijden bijvoorbeeld. Sinds die tijd probeer ik inderdaad steeds/regelmatig een iets lichtere versnelling te vinden -en dus net even sneller te malen- dan ik zou willen. En het is inderdaad ook een kwestie van gewenning en training: dat gaat dan ook steeds beter.

B. vindt de klikpedalen nog steeds een goed idee, en gebruikt ze altijd.
Hij heeft wel ervaren dat je soms wat dove gevoelens in je voeten krijgt, met name als je teveel duwt.
Maar dat je dat kunt oplossen door meer te ‘trekken’ en met je tenen  te wiebelen, of  in dezelfde cyclus zowel te  duwen als te trekken : waarschijnlijk stimuleer je daar je bloedsomloop mee. Het is ook weer een techniek die je onder de knie moet krijgen.

Dus ik ga er ook toe over: ik ben eigenlijk erg benieuwd of je daardoor gemakkelijker sneller ronddraait. Dat is t doel uiteindelijk.

Ice zelf adviseert de Shimano PDA520 of de SPD M324: daar ik zeker ook met gewone schoenen wil kunnen fietsen kies ik voor de combi versie, de M324 dus.

We recommend SPD type pedals for trike riding as they securely attach your feet to the pedals. The Shimano PDP M324 SPD pedal is ideal for recreational riders who commute and tour. Combines SPD mechanism on one side and flat pedal body on the other, you can ride with cleats or normal shoes. Serviceable cup and cone bearings add to long life of the pedals. Adjustable cleat tension means you can start off with loose tension for extra easy engagement and release, and turn up the tension as you progress

Dus maar eens op zoek gegaan daarnaar. En gevonden. Ze zijn net zo duur als de BBB’s trouwens: 54 euro. Dit zit in de doos:

Shimano SPD pedals (1)

Die kleine ijzertjes moet je onder je schoenen vastmaken: je hoort dan ook Shimano schoenen te kopen natuurlijk 😉 .

Ik hou nogal van open schoenen en ze hadden wel sandalen, maar die voelden net aan of je een paar ongelukkige voeten had:  de zool was in zijn geheel zo onbuigzaam en een beetje rond. Ermee lopen was heel onhandig. (En ze kosten ook nog eens 109 euro!) Nee hoor, die maar niet.
Nou is het waar dat veel schoenen een te slappe zool hebben, waardoor je voeten aan de buitenkant gaan slapen als je ze op de trike gebruikt: helaas kun je dus niet zomaar met alle schoenen  plezierig fietsen op de trike.
Dus maar dichte schoenen met een zool die iets kan buigen gekozen: dat loopt ook wat aangenamer. (79 euro, ook niet mis)

De pedalen zitten erop, de ijzertjes eronder,  oefenklikjes gedaan. dus morgen maar eens testen of dat wat voor me is. (Ik neem wel de andere sandalen mee)

BBB heeft op de achterkant van de pedaal (de niet-klik kant) rubber geplaatst, waardoor je voet niet wegschiet als hij niet ingeklikt is. Shimano heeft dat niet.
We kunnen zo mooi ervaren hoe die twee zich in de praktijk tot elkaar verhouden.

2 thoughts on “Klikpedalen of niet? Vervolg

  1. Tja, fietsschoenen……….die hebben mij al een klein vermogen gekost. Ik heb erg brede voeten en een hoge wreef. Komt er ook nog eens die bizarre maatvoering van fietsschoenen bij. Normaal heb ik maat 43, mijn laatste paar fietsschoenen van Sidi: maat 46. Wat kan er nou de reden zijn om die maten zo vreemd toe te passen. Ach ja, Italianen hebben nou eenmaal kleinere voeten, maar moeten de maten daar dan op aangepast worden….. 😦

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s