Paarden trikes en vlaggetjes

Om een van onze laatste tochten kwamen met tot drie keer toe iemand met een paard tegen: in alle gevallen stond het paard stokstijf stil toen we langs reden, en eentje steigerde zelfs.

Een van de mensen die een paard begeleidde zei tegen ons dat het de vlaggetjes waren waar de paarden last van hadden.

O jee …

B. heeft zo’n standaard geel stijf vlaggetje van Ice, maar ik heb er wat frivolers van gemaakt.

Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (10)

Zelf hebben we eigenlijk wel het idee zo beter zichtbaar te zijn, zeker als het verkeer wat drukker is. Je bent immers vrij laag.
En we krijgen ook wel complimentjes van skaters bijv die die vlaggetjes een goed idee vinden.

Maar ja, je wil ook geen andere verkeersdeelnemers hinderen …

Ik had meer het idee dat de paarden de vorm van de trikes en de manier van bewegen een beetje wonderlijk vonden.
Paarden zijn wel kleurenblind (net als een stier bijvoorbeeld) dus ze zien de kleur rood als groen. Voor de kleur hoef ik t rode vlaggetje dus niet te laten.
Misschien is het de beweging van de vlaggen waar ze van schrikken?
We letten zelf meestal wel op dat we niet al te hard langs paarden (op de weg) rijden, maar dan nog: we kwamen er echt stapvoets langs en nog steigerde het paard.

Ik heb geen idee, heb geen verstand van paarden: is er iemand die er iets verstandigs over zeggen kan?

Advertentie

3 thoughts on “Paarden trikes en vlaggetjes

 1. Paarden in een weiland schrikken bijna nooit van een ligfiets, roeifiets, velomobiel of een vlaggetje. Van voren gezien, kun je het vlaggetje ook bijna niet zien. Eigenlijk zie je dan vooral de stok, dit is dan ook één van de redenen dat ik geen vlaggetjes op mijn fietsen heb.

  Als paarden in een weiland niet schrikken, waarom dan wel als ze buiten dat weiland zijn? Lijkt mij duidelijk. Meestal ligt het simpelweg aan de signalen die de ruiter/amazone zelf afgeeft. Als de ruiter mij niet gezien heeft, dan schrikken paarden heel vaak niet. Als de ruiter mij wel ziet, dan reageert die vaak geschrokken en dus schrikt het paard ook. Als de ruiter/leider schrikt, dan zal er dus wel gevaar zijn. Paarden zijn kuddedieren en reageren zeer sterk op prikkels van de leidende merrie of sturende hengst. Vaak heeft de ruiter die rol, vandaar dat paarden dus zo vaak schrikken 🙂

  Ik ben nu 46 en rijd al paard sinds mijn 7e. Als ruiter moet je gewoon lekker ontspannen op het paard zitten en op die manier communiceer je dan met je paard. Als je dat niet kunt, dan moet je als ruiter afstappen en niet de vlaggetjes de schuld geven 😉

 2. Ha Wim, dank je, dat lijkt me heel plausibel.

  Inderdaad schrikken ze er in het weiland niet van, alleen op de weg …
  Maar gewoon doorgaan dus.

 3. Mijn ervaring is dat ook paarden in een weiland zo kunnen schrikken van een velomobiel dat ik wel eens gedacht heb: die gaat zo door het hek. Mooi voordeel van de overstap naar een trike: paarden schrikken niet zo van de trike. Totdat we er een Velotraum Bikeflag opzetten, daar zit nog zo’n extra wapperend lintje aan. Opeens was het weer mis met de paarden die we op ons pad tegenkwamen. Tegenwoordig haal ik even het vlaggetje eraf als we een ruiter passeren of ik hou mijn hand om het flapperende gedeelte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s