Ruim rondom het Naardermeer

Afstand: ca 42 kmRoute Weesp - Naarden
Rijtijd: 3 uur
Snelheid Max: 29,6 km
Gemiddelde snelheid 14,16
Gereden: 6 juni 2015

Temperatuur 16 graden, zonnig en warm in de zon, maar beetje kil erbuiten, stevige wind

Knooppunten: 65-43-15-16- bij Maxis richting 57 tot dijk rechtsafslaan richting Muiden over IJdijk–17-18-33-34-37-47-45-44-43-65

We starten bij parkeerplaats Gaasperplas: aan de overkant in het Gaasperplaspark is het al een vreselijke herrie vanwege Amsterdam Open Air: helaas heeft het gemeentebestuur amsterdam het dwaze idee dat er in de parken in Amsterdam ‘iets te doen’ moet zijn: festivals bijvoorbeeld ūüė¶ . (Gevolg overlast voor de bewoners en schade voor de natuur. Kies liever leegstaande kantoorpanden in industrietrreinen, die zijn er genoeg. Maar dat ter zijde)

Over de Weesperbrug, lekker naar beneden suizen langs de golfbaan en de andere brug weer op en over: met vaart belanden we zo langs het Amsterdam Rijnkanaal. We hebben de wind opzij, dus echt snel rijden we niet, maar het is buitengewoon stil op dit fietspad.

AR bij weesp

(Voor de verandering de clickschoenen weer aangetrokken en niet de sandalen, want je krijgt zo’n raar streepjespatroon op je voeten…)

Ze schieten al lekker op net de nieuwe brug over het Amsterdam Rijnkanaal


Nieuwe brug over AR kanaal (1)

 

 

Ingenieus toch: ze werken  van twee kanten naar elkaar toe.

Nieuwe brug over AR kanaal (2)

 

 

 

 

We slalommen onder de werken door en langs het steile talud van de A1 -daar zijn ze net aan het maaien- en rijden richting knooppunt 15.  Bij knooppunt 15 slaan we linksaf naar de Maxis

in de winter moet je wel richting knooppunt 16 (langs de A1), dan is de IJdijk afgesloten, maar tussen 1 maart en 1 oktober kun je er wel over en dat rijdt een stuk leuker.

Er staat dat het fietspad afgesloten is, maar dat geldt niet voor het fietspad  over de IJdijk naar Muiden (ook niet voor het pad langs de Diemervijfhoek trouwens).
De Maxis parkeerplaats is merkwaardig rustig voor een zaterdagmiddag.

We rijden een stukje van de IJdijkenroute – in het eerste stuk bloeien rechts¬†echte koekoeksbloem en gele lis – al snel klimmen we het dijkje op en hebben een uitzicht op de oude Zuiderzee: ongelooflijk dat dat ooit zo’n gevaarlijk water was, het ziet er nu vrij tam uit. Maar wel mooi, woonboten ook blijkbaar.
IJdijkroute (1)

 

 

 

 

 

Het fietspad bestaat uit betonplaten met schapenkeutels: het uitzicht links is heel wat mooier dan rechts:  links zien we het water met flink wat zwanen

IJdijkroute (3)

en rechts wat industrieel spul en de A1 in de verte.

  IJdijkroute (2)       

En schapen natuurlijk all over the place

We hebben een flink vaartje -21 km/uur- het gaat lekker en de route is mooi maar sneller dan we willen zijn we er weer af, langs een ‘Obstakel’ ¬†-wat maar net gaat- en verder langs de volkstuintjes.

Voorbij een uiterst smal poortje waar de trike maar net door kan komen we bij de ‘Westbatterij‘ van de versterking Muiden waar nu de scouting gehuisvest is:

Muiden en Muiderslot west Batterij   

 

 

 

 

en zien we in de verte het Muiderslot, altijd decoratief, opdagen.

Muiden en Muiderslot (1)

 

 

 

 

 

We rijden naar Muiden  en aldaar rammelen we over het niet al te beste plaveisel naar de brug. Als je ooit Ferdinand Huyck gelezen hebt, kijk je altijd weer met andere ogen rond hier.

Het is druk bij brug, veel auto’s ook ¬†en de¬†terrasjes zitten vol. Er staat een flinke file maar wij ¬†fietsers kunnen lekker vooraan staan en meteen door het groene licht: tegen dat alle fietsers erdoor zijn mogen de auto’s weer wachten op de tegenliggers. ¬†Mensen ga hier toch niet met de auto heen…

We pauzeren buiten Muiden even bij een bankje -elke 15 km even stoppen voor de knietjes- en kijken terug op het slot:

Muiden met Muiderslot in de verte

(Helaas heeft de sportstracker het eerste stukje van de route niet aangegeven, dat teken ik er  later wel bij.)
Met vaart racen we over de dijk naar Muiderberg, komen niemand tegen behalve 1 auto die netjes voor ons in parkeerhaven wacht en drie tractoren waarvoor we wel als de sodemieter aan de kant gaan: my my wat zijn die dingen groot. Komen langs het ‘Echobos’ (later nog ‘ns nagaan hoe dat zit).
We rammelen door de straatjes van Muiderberg – die klinkers zijn echt erg- ¬†naar het Naarderbos over het terrein van een golfbaan. Dat is een natuurverbinding geworden: blijkbaar hebben ze daar de Roundup onder controle…

Naarderbos

 

Er zouden bv ook ringslangen zijn maar die zie ik niet (maar dat zegt niets want eigenlijk zie ik die nooit).

Naarderbos weg langs golfbaan (1)

Aardig fietsen.

 

Naarderbos weg langs golfbaan (2)
Beetje kruip door sluip door verder tot we onderlangs de vestingwerken van Naarden rijden, veel margrieten in de berm, vast ingezaaid maar het staat wel leuk. In de verte piept een torentje er bovenuit.

Naarden weg onderlangs vestingwal

Even bovenop puffen we even uit op een bankje, maar niet lang, want in de schaduw is het nog best kil.
Uitzicht achter het bankje:

Naarden

Als we naar beneden rijden zien we een mevrouw die gewond is geraakt door een ongeluk of een beroving (en de dader is er vandoor) de politie is erbij, dus wij gaan  maar door.

Door Naarden, richting Bussum en daar duiken we het gebied van het Naardermeer in. Wind tegen, maar wat een mooi en rustig fietspad, met een weids uitzicht en op diverse plekken kun je wandelen richting het eigenlijke meer: vanuit het fietspad is er van het hele meer niets te zien.

Halverwege is er een Laarzenpad en een observatiescherm op 600 m.

Weg langs Naardrmeer

De plasdras stukjes aan de linkerkant zijn al mooi begroeid, en deze is nog rustig,  maar tegen het einde zit een grote hoeveelheid ganzenfamilies met al grote jongen.
Het laatste stukje van het pad is erg smal, ik kan er maar net door, opletten dat er geen tegenliggers zijn, want dat is niet plezierig met die brandnetels

Naardermeer smal weggetje

Maar het gaat allemaal goed.
Langs de Vecht naar Weesp,

Weesp weg langst Vecht

De molens draaien alletwee flink,

Weesp molens langs de Vecht

In Weesp de stad door -zelfs daar is het rustig, al hoor je heel in de verte het geluid van dat ellendige festival al ūüė¶ .

De brug over naar Driemond en verder naar de Gaasperplas in een toenemende herrie.

Mooi ritje, lekker gefietst.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s