Om de Hoge Veluwe heen

Afstand: 44 kmRoute om Hoge Veluwe
Rijtijd: 3 uur 16 min
Snelheid Max: 36,9
Gemiddelde snelheid 13,72
Gereden: 11 juni 2015

Weer: Zonnig en warm, 23 graden en een matige wind

Knooppunten 84-63-70-45-46-4-3-23-13-14-86-84

Vandaag gaan we eens niet over de Hoge Veluwe fietsen, maar er omheen.

We starten in Otterlo: daar hebben ze de smaak te pakken van Van Gogh, overal zonnebloemen en andere meer maar vaak ook minder geslaagde (maar dat mag de pret niet drukken) replica’s van zijn schilderijen in de tuin en aan de muur. heel komisch.

2015-06-11 18.06.42

Het is een levendig dorp (een esdorp zelfs) en ze hebben er een tegelmuseum.

Vanuit  Otterlo nemen we de Mosselweg naar Mossel en komen eerst langs een gebied dat Roekel heet: je zou willen weten waar die naam vandaan komt, maar dat zegt Wikipedia niet.(een lo of loo is een (plaats in het) bos, maar dat wisten we al)
We zien allerlei gepolijste stenen staan: dat is onderdeel van de beeldenroute uit Ede van Adri Verhoeven. Dit is er een van:

2015-06-11 11.33.26

en daar dan hele kuddes van … och.

Het gebied heet al snel de Planken Wambuis, een intrigerende naam. Een gebied van natuurmonumenten: het is *erg* mooi. Wij rijden langs een boerderij annex theehuis met terras en vandaar de heuvel op in de volle zon en als we er net af zijn zien we dat bij knooppunt 63 het fietspad is afgesloten. Jasses. Alle andere wegen zijn veel verder om, dus rest niets dan terugkeren en net voorbij de boerderij Mossel afslaan en de Planken Wambuis inrijden.
Dat ommetje was mooier nog dan de originele route:  afwisselend bos, heide, zandverstuivingen. Omhoog en omlaag.

We rijden een stuk omlaag en komen weer op de route terecht: grint…. en het klimt een heel eind ook. Het valt niet mee vandaag, ondanks de mooie weggetjes.

2015-06-11 12.13.51

Met nauwelijks 10 km op de teller stoppen we even bij een droge waterput:

2015-06-11 12.19.45

Dat is leuk, er zitten steenbreekvarentjes in de put, dat is een soort voor oude muren, best wel zeldzaam:

2015-06-11 12.20.06

Stukje langs de weg, over de A12 en we slaan af naar knooppunt 45: dat ligt achter Schaarsbergen. Een mooie weg, nu eens links dan weer rechts afslaand en nu eens een brede asfaltweg, dan weer … ja hoor: grint.

Vondsten in de grond duiden op bewoning van het gebied door de neanderthaler, zo’n 100.000 jaar geleden

We komen over een stuk heide met een pad dat nogal steil omhoog gaat: helaas ook grint, dus zelfs in de allerlaagste versnelling hebben we moeite er op te komen. De banden zullen wel niet veel profiel meer hebben …

Je kunt duidelijk zien dat het een landgoed is geweest, met rijen rododendrons zomaar tussen de bomen in het bos. Ze hebben hier tussen de rijen bomen ook zo’n raar nieuw schelpenpad gemaakt: verhoogd met schuine kanten en heel hard met klei of cement erin. Je kunt zo niet zo goed de kant in als er tegenliggers komen. Gelukkig hebben we weinig trikes als tegenliggers: dat zou lastig zijn, zo’n gewone fiets passeren gaat maar net.

Even denken we van knooppunt 46 richting 47 te rijden: het bos is daar wat dichter, maar dan moet je zo raar over dat klaverblad van de A50 dus we gaan maar terug naar 46 en verder naar 4.

Net voorbij het viaduct van de A50/A12 passeren we het Arnhems oorlogsmuseum 40-45. Dat Arnhemse museum ligt dus in Schaarsbergen. Het is er druk.

De kern van de collectie bestaat uit een particuliere verzameling van geallieerde en Duitse wapens, uniformen, documenten en vele niet-militaire voorwerpen, zoals rantsoenbonnen en oorlogskranten, die een indruk geven van het dagelijks leven uit die tijd.

Dan gaan we langs de oostkant van de Hoge Veluwe naar het noorden, richting Hoenderlo … Het is een mooie nieuwe weg met rode fietspaden aan de zijkant. Maar omdat het zo mooi en recht  is wordt er door de auto’s nogal over gesjeesd. Als we naar beneden gaan racen wij ook trouwens, maar klimmen is een ander verhaal. Mijn energie zakt na al dat geklim vandaag even weg tot amper 7 km per uur terwijl ik bijna boven ben, en wordt dan door een stelletje grapjassen langs de kant hartelijk uitgelachen. (Ja een ligfiets is wel relaxed rijden, maar daarom kost het nog wel enige inspanning, zeker om te klimmen).

Door Hoog Baarlo naar Hoenderlo en daar even bijtanken op een terrasje. Geef mij maar een helemaal  losstaand fietspad dat door het bos slingert,  maar B vindt dit ook wel aardig. Afwisselend is het wel: we hebben letterlijk alles gehad vandaag.
Van Hoederlo naar Otterlo is het ook weer een redelijk vlak fietspad langs een weg en die klimt gelukkig niet: de hele weg 25 gereden, ha dat haalt het gemiddelde weer wat op.

Mooi weer, dus uit eten op een terrasje in Otterlo, het lijkt wel vakantie! Als je hier trouwens een werklunch met een klein  groepje plant, kun je meteen wat bewegen ook: ik zie het helemaal voor me…

2015-06-11 16.42.07

Leuk dorp Otterlo, is bij ons ook wel in de smaak gevallen

Otterlo

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s